Izdvajamo

Post Top Ad

Pjesma osvojila Bosnu i region. Šemsa nakon prve pjesme sa JV najavila još... (VIDEO)

„Akšam pade niz mahalu i prva se svjetla pale, kraj pendžera Mehmed sjedi, u očima suze stale“.

Riječima ove pjesme, kraljica narodne muzike sa prostora bivše Jugoslavije Šemsa Suljaković, poslije punih 28 godina, vratila se u „Južni vetar“.

Na prepoznatljivu muziku tvorca „južnjaka“ Mileta Basa, Šemsin glas se prosto zalijepio, a jecaji haromonike Baneta Vasića, koji je za ovu priliku ponovo zasvirao u „Južnom vetru“, učinili su da numera dobije emotivnu, nostalgičnu notu, u tonovima sevdaha.

Tekst, čiji je autor Muhamed Smajić Dida, govori o žalu za prošlim vremenima, davnim običajima, a spot koji je takođe rađen u Studiju „MMI“ u Beogradu protkan je kadrovima iz 80-ih godina prošlog vijeka u kojima Šemsa, zajedno sa ostalim tadašjim članovima „Južnog vetra“, šeta sarajevskom Baščaršijom.

Kada se na kraju spota u Šemsinom društvu pojavi i Mile Bas, malo ko je od južnovetrovske publike uspio da zadrži suze. Baš kao i Mehmed iz Šemsine pjesme, koji se na pendžeru prisjeća divnih dana i svoje Almase.
U izjavi za Srpskainfo, Šemsa Suljaković kaže da joj je najvažnije da je poslije toliko godina uspostavila komunikaciju sa Miletom Basom odnosno Miodragom M. Ilićem.

– Pjesma je dobra, a tekst je star više od 30 godina. Ima u sebi sevdaha, to do sada nisam snimala. Iskreno, očekivala sam da pjesma još više bude „južnjačka“, ali kako Mile kaže, ne želim sam sebe da kopiram. Ima vremena i pjesama – rekla je Šemsa.

Da li to onda značli da će biti još pjesama s „Južnim vetrom“?

– Naravno – kratko nam je rekla Šemsa.

Inače, Šemsin povratak starom jatu uslijedio je 3 mjeseca nakon što se u „Južni vetar“ od prve pjevačke petorke vratio Kemal Malovčić sa pjesmom „Biba“. Pogledajte gostovanje Šemse Suljaković u novoj emisiji "Cvrčak na sat" kao i njenu novu pjesmu "Akšam pade niz mahalu".

Stranice