Izdvajamo

Osvojio društvene mreže. Pjevač tragično izgubio život, a pjesma zaživila nakon 30 godina. (VIDEO)

Trenutno jedan od najpopularnijih snimaka na društvenoj mreži tiktok je i pjesma "Komm zu mir majn Rabija" nekada velike mlade zvijezde u usponu Džeksona Curija. Nakon skoro 30 godina ova pjesma postaje hit. Ovaj pjevač koji je iza sebe ostavio par albuma, a ploče koje je snimio krajem osamdesetih i početkom ratnih 90 ostale su da se slušaju i pamte. 

Ljurzim "Džekson" Curi rodom je iz Sarajeva, a porijeklo vodi sa Kosova. Kada su ga jedne prilike pitali šta muzika za njega znači rekao je "Ja sam se rodio uz muziku, odrastao uz muziku, od muzike živim i uz muziku ću i umrijeti"
Prvi svoj album “Pjevala je pjesmu tuge” objavljen 1987 doživio je veliki uspjeh, a od tada estrada je dobila novog, karizmatičnog, kvalitetnog pjevača.
Ubrzo je Džekson snimio drugi album, pa treći i tako ukupno šest.

Rat ga je zatekao u Švicarskoj. Bio je jako žalostan radi svega što se dešavalo, a pogotovo jer je njegov brat sa familijom bio u opkoljenom Sarajevu. Bio je sentimentalan. On se uživljavao u problem i emocije drugih.  Tako je i nastala pjesma "Komm zu mir majn Rabija". Poslije nekog perioda vratio se u Bosnu gdje je ovaj pjevač tragično stradao 2001 godine nakon što je ga na autobuskom stajalištu u Sarajevu udario vozač koji je kasnio dobio uslovnu kaznu. 
Poslušajte ispod neke od njegovih pjesama.
Izvor: Youtube/Estrada Boom

Stranice